Ako želite odmor daleko od gužvi, a blizak autentičnim iskustvima ovoga kraja, krenite njegovim ruralnim putevima. Ovdje možete uživati u povijesnim pričama, luksuznim vilama, autohtonoj gastronomiji te omiljenoj kapljici koja je svjetski prepoznata. Napunite svoje baterije na rustikalan način!
NE PROPUSTITE
Opustite se u luksuznoj vili
Saznajte više o povijesti na licu mjesta
Uživajte u čaši nagrađivanog vina
Napravite božanstvenu pauzu od svakodnevnog života
Vino
Kušajte nektar bogova - hrvatsko vino, koje je širom svijeta osvojilo mnoga srca i nagrade.
Ako cijenite dobro vino, ne propustite vinograde ove regije jer su jednako impresivni za oko i nepce. Vinogradi i voćnjaci uzgajaju se u ovom kraju više od 3000 godina, s tradicijom izvrsnih vina. Pretežu crne sorte kao što su zinfandel, merlot, cabernet i slične, a Zadar su stavile na svjetsku vinsku kartu i osvojile brojne nagrade širom svijeta. Kažu da je život prekratak da biste pili loše vino - stoga požurite!
Jezero kao iz bajke!
VRELO UNE
Posjetite jedna od najljepših krških izvora koji speleoronioce, srećom, nije ostavio bez daha, pa sad možemo uživati u fantastičnim fotografijama!
Vrelo Une nalazi se ispod padina Ličke Plješivice i Stražbenice u blizini mjesta Donja Suvaja na 395,8 metara nadmorske visine. Na svojem izvoru, rijeka Una je stvorila bajkovito plavozeleno jezero, okruženo šumom i strmim liticama. Ovo jezero najdublji je krški izvor u Hrvatskoj i jedan od pet najdubljih u svijetu. Zbog svoje izuzetne ljepote, ali i iznimne hidromorfološke vrijednosti, jezero je, zajedno s kanjonom koji ga okružuje te 150 metara nizvodnog toka, 1968. godine proglašeno zaštićenim hidrološkim spomenikom prirode.
Kušajte tradiciju
Peka
Ako ste pravi foodie, morate se upoznati s pekom.
Hrana koja se uvrštava na svaku top-ljestvicu hrvatskih jela svakako je neponovljiva peka. Peka je više nego tek hrana - to je način pripreme jela. Kako biste pripremili takvo jelo, treba vam kupola od terakote ili čeličnog lima koju zagrijavate, a ispod nje ložite drvo. Zatim hranu koju želite kuhati stavite u okruglu plitku posudu ispod peke i na vrh peke stavite žar koji će vašu hranu skuhati. Najbolji dio? Tako možete kuhati gotovo sve. Odaberete li tradiciju, pripremit ćete klasičnu hobotnicu ili teletinu s krumpirom i povrćem, no možete biti i kreativni te stvoriti neki vlastiti recept. Dva najvažnija sastojka su strpljenje, jer proces traje nekoliko sati, i ljubav!
Explore
Top
Istražite više
Istražite više