Vino i maslinovo ulje dvije su namirnice koje se nalaze na svakom dalmatinskom stolu tijekom cijele godine. No u Zadarskoj regiji, možete osobno doživjeti brojna iskustva koja će vam pokazati ovdašnje načine proizvodnje vina i maslinovog ulja, i što ih čini drugačijima od drugih hrvatskih i svjetskih načina.
Ova opojna vina, koja se tu uzgajaju više od 3000 godina prelaze granice, osvajajući mnoge međunarodne nagrade na najprestižnijim svjetskim festivalima. Posebno su vrijedna i cijenjena crna vina, kao što su Zinfandel, Merlot i Cabernet. Putujući diljem Zadarske županije, od Ravnih kotara do primorja, otkrijte vinarije i kušaone gdje ćete naći sortu za sebe.
Stoga provedite neko vrijeme u srcu Ravnih kotara, u Nadinu u vinariji Škaulj i bit će vam jasno zbog čega ovaj vinar već godinama niže brojne nagrade. Ali obitelj Škaulj ne samo da proizvodi i puni 200.000 butelja organskog vina, već nudi ukusna i slasna, domaća jela od mesa iz vlastitog uzgoja.
U lijepoj kušaonici, uređenoj u tipičnom dalmatinskom stilu u kamenu, možete kušati njihov Merlot, Syrah, Cuvee, Cabernet Sauvignon, Maraštinu ili slatko desertno vino.
Nedaleko, na istome području, nalazi se i poljoprivredna zadruga MasVin u kojoj možete nastaviti s kušanjem lokalnih vina, opet organskih, ali dodati tome i ekstra-djevičansko maslinovo ulje i smokve!
Masvin je poljoprivredna zadruga koja proizvodi nagrađivana visoko-kvalitetna ekstra-djevičanska maslinova ulja i vina. Uživajte stoga u okusima u kušaonici i prostranoj terasi s pogledom na vinograd kako biste odabrali ono vino ili ulje koje vam najviše odgovara i ponijeli ga kući.
Osnovana 2006. godine, zadruga se prostire na 11 hektara zemlje zasađenih hrvatskim i francuskim sortama, uključujući i slavni Crljenak kaštelanski.
Ako vas zanima eno-gastro iskustvo i želite još i prespavati na autentičnom posjedu u zaleđu, rezervirajte sobu u Ražnjevića dvorima, nekada tradicionalnom ruralnom posjedu, a u novijem dobu renoviranom i pretvorenom u predivan smještaj za odmor. Iz Ražnjevića dvora možete krenuti na „Wine&bike“ turu s obilaskom vnarija i seoskih gospodarstava u okolici, kušati domaće proizvode i uživati u prirodi i svježini.
Ako želite ostati blizu grada, u Zadru možete pronaći nekoliko mjesta koja ćete posjetiti. Jedno od njih je Degarra Vinarija Zadar. U nekadašnjoj vojnoj vojarni, sada nedavno obnovljenom prostoru, naći ćete kušaonu gdje možete probati njihova vina koja se uzgajaju u Ravnim kotarima. U ponudi je nekoliko vina proizvedenih od Caberneta, Merlota, Syraha, Plavine, Pošipa i Maraštine. Svakako pitajte za pjenušac Degarra, idealan za vrući ljetni dan!
Krenite iz Zadra prema Ninu kako biste posjetili obaveznu stanicu na vinskoj ruti – Kraljevske Vinograde. Čak i ako je to samo zbog pogleda! Udobno se smjestite u kušaoni usred vinograda na brdu iznad Punta Skale i uživajte u pogledu na more. Vinarija uzgaja grožđe na nekoliko lokacija s više od 300 000 trsova koje uključuju čuveni Crljenak (Zinfandel). Grožđe se ručno bere, a u kušaoni ćete još naučiti o posebnoj mikroklimi s više od 2600 sati sunca godišnje koja čini vino tako posebnim.
Na otok Pagu posjetite Vina otoka Paga. Najavite se prije polaska kako bi vas dočekao stručni enolog i objasnio postupak proizvodnje vina. Vi ćete, naravno, isprobati nekoliko kapi, između ostalog, i vina domaće sorte Gegić - koje je vinarija uspjela oživjeti i spasiti od zaborava.
Na OPG-u Vlatković Zvonimir možete se lijepo provesti s prijateljima u njihovom stoljetnom tradicionalnom vinskom podrumu od drveta i kamena. Gradnja podruma započela je davne 1915. godine, a sada možete kušati spoj Syraha i Merlota, poznatog kao Castrum Novum, koji je tako nazvan po tvrđavi u Novigradu do koje se lako može doći iz kušaonice.
Posljednje mjesto koje morate posjetiti je Karaba. Njihova mala i šarmantna trgovina u centru starog mjesta Pakoštana odlično je mjesto za hlađenje u lijepim ljetnim večerima. Čitava obitelj sudjeluje u ručnoj berbi grožđa koje će postati vrhunska vina poput Merlota, Cabernet-Souvignona te žutog i slatkog muškata.
Istražite više